IF Metall säger nej till avtalsförslag

IF Metall avvisade på onsdagen den slutgiltiga hemställan från de opartiska ordförandena, opo. Avtalsförslaget, som var på 13 månader, innebar en löneökning på 2,6 procent från den 1 februari 2012 och skulle gälla till den 28 februari 2013.

– Avtalsförslaget innehöll för låga löneökningar och det är omöjligt att acceptera den nivån. Det skulle innebära löneökningar med en årstakt på 2,4 procent och inte ge tillräckliga reallöneökningar, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

 

Stefan Löfven säger vidare att IF Metall anser att hemställan i övrigt innehöll både positiva och negativa delar.

– Vi anser att avtalsperiodens längd är bra och att löneökningar skulle betalas från den 1 februari då de gamla avtalen upphör är en viktig förutsättning, säger Stefan Löfven.

 

– Vi lägger våra lönekrav efter industrins betalningsförmåga. De ska vara så höga som möjligt utan att jobben äventyras. Svensk industris produktivitet och konkurrenskraft ger goda möjligheter till reallöneökningar, säger Stefan Löfven.

 

Med dagens nej till den slutgiltiga hemställan ökar risken för konfliktvarsel. Vad som händer från den 1 december är att de opartiska ordförandena ska kalla parterna till partsgemensamma överläggningar och dessa ska vara avslutade inom sju dagar.

– Vår förhoppning är att arbetsgivarna tar sitt förnuft till fånga och inser att även industriarbetarna är värda anständiga löneökningar, det kan inte bara vara direktörerna och företagsledningarna som ska ta del av det vi tillsammans skapar, säger Stefan Löfven.

 

De avtalsområden som är berörda för IF Metall är Teknikavtalet, Stål- och metallavtalet, Gruvavtalet och Industri- och kemiavtalen. Avtalen berör tillsammans 171 000 medlemmar i IF Metall.


Europeiska sjukförsäkringskortet – EU‑kortet

Med EU‑kortet kan du få ersättning för nödvändig vård om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka när du reser inom EU/EES och Schweiz. Visa upp kortet tillsammans med din ID-handling för läkare och vårdpersonal. EU‑kortet ger dig rätt till nödvändig vård* vid sjukhus och läkarmottagningar som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Du betalar de patientavgifter som landets egna

invånare betalar. I vissa länder måste du först betala hela vårdkostnaden själv och sedan

begära ersättning hos landets motsvarighet till Försäkringskassan.

 

EU kortet täcker inte all vård

 

EU‑kortet ger dig inte rätt till privat vård. Det ger dig heller inte rätt till planerad vård, det

vill säga om själva syftet med resan är att söka vård. Kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor

med till exempel ambulansflyg. För att få ersättning för sådana kostnader måste du ha en

privat reseförsäkring. Det gäller dock inte inom Norden, där det finns ett speciellt avtal som

täcker extra utgifter för hemresor.

 

Pensionär som reser till Spanien

 

Om du är pensionär och reser till Spanien behöver du ett särskilt pensionärsintyg som komplement till

EU‑kortet. Intyget visar att du har pension från Sverige och ger dig rätt till kostnadsfria läkemedel i samband med nödvändig vård. Beställ intyget från Försäkringskassan.

 

Hur får jag ett EU‑kort?

 

Enklast beställer du kortet på vår webbplats www.forsakringskassan.se.

Du kan använda vår telefon för självbetjäning 020-524 524 eller sms:a EUKORT och ditt personnummer till 71020. Du kan också ringa till Försäkringskassan på 0771-524 524.

Beställ kortet i god tid! Det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får kortet.

Om du inte hinner få ditt EU‑kort innan du reser kan Försäkringskassan utfärda ett provisoriskt intyg. Vi kan faxa intyget direkt till vårdgivaren eller så kan du be vårdgivaren eller motsvarigheten till Försäkringskassan i landet

att kontakta oss.

 

Ersättning i efterhand

 

I vissa fall kan du få ersättning i efterhand från Försäkringskassan om du har glömt EU‑kortet,

inte sökt provisoriskt intyg eller om vårdgivaren inte godtar kortet. Skicka din ansökan tillsammans

med originalkvitton till:

 

Försäkringskassan

Vårdersättningsenheten

Box 1164

621 22 Visby

 

Ansökningsblanketter för att ansöka om ersättning för vårdkostnader i efterhand kan du ladda

ner från Försäkringskassans webbplats

 

www.forsakringskassan.se eller hämta hos

Försäkringskassan.

 

* Med nödvändig vård avses sjukhusvård, läkarvård, tandvård, läkemedel m.m. som ges inom ramen för det allmänna sjukvårdssystemet i ett land och som anses nödvändig utifrån sjukdomens art och vistelsetidens längd. Det är i allmänhet vårdgivaren som bedömer vad som anses som nödvändig vård.

 

Hur länge och var gäller EU‑kortet?

EU‑kortet är giltigt i tre år och gäller i:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island,

Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen,

Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Schweiz, Tyskland, Tjeckien, Ungern, Österrike.

Kortet behövs inte om du reser inom Norden.

 

Mer information

 

Faktablad är inte lagtext i ämnet. Du hittar mer information om vård och utlandsresor hos Försäkringskassan och på  www.forsakringskassan.se

På www.forsakringskassan.se kan du också enkelt och snabbt sköta en del ärenden med hjälp

av våra självbetjäningstjänster. På vår telefon för självbetjäning 020-524 524 kan du beställa intyg, blanketter och broschyrer. Du kan också göra vissa anmälningar.

 

Frågor?

Har du frågor kan du använda Hanna, vår digitala assistent på webben. Hon svarar på de vanligaste frågorna om våra försäkringar och tjänster och vägleder dig till rätt information.

 

Du kan också ringa direkt till vårt Kundcenter

0771-524 524 och till Nationell förmedlingstjänst

för texttelefoner 08-90 160.

 

Försäkringskassan kontrollerar

 

Försäkringskassan kontrollerar de uppgifter som du lämnar. Det kan gälla inkomst, frånvaro från arbete, civilstånd eller var du bor. Vi har informationsutbyte med andra myndigheter och samkör våra register med uppgifter från bland andra CSN, arbetslöshetskassorna och Skatteverket. Att medvetet lämna felaktiga uppgifter eller låta bli att anmäla förändringar som kan påverka rätten till ersättning kan vara brottsligt. Försäkringskassan polisanmäler alla misstänkta bidragsbrott.

 

http://www.forsakringskassan.se/irj/go/km/docs/fk_publishing/Dokument/Publikationer/Faktablad/ul_4124_europeiska_sjukforsakringskortet_eu_kort.pdf


Swedbank Visa och mastercard reseskydd

Sammanfattning :

 

Betalar du med minst 1000kr eller minst halva beloppet av resekostanden via Swedbanks visa/mastercard kort så stödjs du automatiskt av ett reseskydd där det också infinns ett avbokningsskydd vilket gör att du inte behöver betala något extra för.

 

Swedbank Visa och Mastercard

 

Hur får jag reseförsäkring från Swedbank?

När du betalar minst hälften av din resas pris med kort från Swedbank (exklusive Bankkort Visa Ung) får du automatiskt ett reseskydd. Resan måste påbörjas inom Norden för att skyddet ska gälla och du kan inte betala din resa på ett kontor som tillhör Swedbank eller sparbankerna (kortterminal/kassa) för att få det! Reseskyddet ger dig bland annat ersättning för:

 

  • Försenad ankomst.
  • Försenat bagage (ej vid hemresa eller inom Sverige).
  • Avbeställningsskydd.
  • Olycksfall (invaliditet eller dödsfall).
  • Självrisk inom din hemförsäkring eller personbilsförsäkring.


Vilka gäller försäkringen för?

Försäkringen gäller för dig som betalat resan med kort från Swedbank, men även för din hustru/man, sambo eller registrerade partner. Har du barn som är hemmavarande och under 23 år eller barnbarn som följer med på resan täcks de även av reseskyddet. Om du betalar minst halva resan för någon annan som inte är en del av din familj gäller försäkringen även för denna person. Detta förutsätter dock att denna person själv äger ett kort från Swedbank.

 

Villkor för avbeställningsskyddet

För att avbeställningsskyddet ska aktiveras måste resans kostnad uppgå till minst 1000 kronor exklusive skatt och avgifter.

 

Hur gör jag en skadeanmälan?

Reseskyddet från Swedbank sker i samarbete med Folksam. Därför är det Folksam du ska vända dig till vid skadeanmälan. När du ringer dem ska du ha kortnummer, läkarintyg/förseningsintyg samt bokningsbekräftelse redo.

 

Reseskyddet från Swedbank bör betraktas som ett komplement till en reseförsäkring med mer grundläggande skydd då skyddet från Swedbank ej täcker exempelvis sjukvård, överfall, rån, rättshjälp eller skada på/förlorad egendom.

http://www.reseforsakring.nu/swedbank.html

Svensk Näringsliv Sture Eskilsson 1971

Sture Eskilsson

Sture Birger Eskilsson, född 18 mars 1930 i Kristinehamn, var informationsdirektör i Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF) 1970-90 och styrelseordförande i näringslivets tankesmedjaTimbro 1978-1998. Han räknas som en av Sveriges främsta politiska strateger och anses ha bidragit till den högeromsvängning av svensk samhällsdebatt som skett sedan de vänsterradikala åren efter 1968.

Biografi

Eskilsson anställdes 1957 i SAF som ekonom. År 1968 flyttade han till den nyinrättade avdelningen för samhällskontakt, där han fick styrelsens uppdrag att agera mot den tilltagande vänstervridningen och näringslivsfientligheten i opinionen. Han blev år 1970 informationsdirektör i SAF och lade året därefter fram en strategisk promemoria som blev känd som ”SAF:s hemliga PM” efter en förstasidesrubrik i Folket i Bilds premiärnummer från oktober 1971.

I promemorian utvecklade Eskilsson sin syn på den typ av kvalificerad opinionsbildning som SAF behövde utveckla för att kunna skapa en motvikt till den radikala vänstervinden som då blåste som starkast.

Eskilsson var övertygad om att det krävdes en djupare ideologisk och filosofisk debatt för kapitalism, företagsamhet och frihet. Han föreslog ett idéarbete som var något annat än reklamkampanjer och propaganda. Det handlade om seriös intellektuell verksamhet som varken kan kommenderas fram eller köpas genom tidningsannonser eller informationsbroschyrer. Det handlade om långsiktiga satsningar.

Opinionsbildningen, som 1968 hade varit en ny och lågprioriterad verksamhet för SAF, uppgraderades under 70-talet till en av de viktigare verksamheterna. 1976 blev första året då SAF förbehållslöst satsade på opinionsbildning och konfrontation.

Ett viktigt strategiskt och långsiktigt verktyg blev tankesmedjan Timbro som startades 1978 och där Sture Eskilsson var styrelseordförande fram till 1998.

Eskilsson var år 2003 en av krafterna bakom den borgerliga satsningen Medborgare mot EMU.


Utveckla kompetens för både människa och tillväxt

I Sverige är arbetslösheten hög samtidigt som det är brist på arbetskraft. En ekvation som inte går ihop och kostar pengar för både samhälle och människa.

- Det krävs större satsningar på kompetensutveckling och en bättre matchning mellan behov och efterfrågan, menar IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

Inom projektet Innovation för tillväxt, där IF Metall deltar, lämnar man flera förslag på olika åtgärder som kan förbättra läget:

 

-Skräddarsy en arbetsmarknadspolitik utifrån behovet hos olika grupper av arbetslösa.

-Öka möjligheterna för den enskilde att styra sin kompetensutveckling.

-Inför system för bättre bedömning av en persons kompetens.

-Öka satsningar på kompletteringsutbildningar.

 

Förslagen kräver både politiska åtgärder och aktiviteter från andra aktörer.

 

Min vision är att man ser till att de arbetslösa styrs mot de jobb som där finns lucka inom. Har de försökt söka inom sitt område där de är kvalificerade och ej lyckats få under en viss tids försök ska arbetsförmedlingen se över om utvecklingsmöjlighet till ett högre kvalificerat område där det råder arbetsbrist. Utvecklingen ska fungera som  lärling där man sätts in på arbetsplatsen och får en instruktör över hur arbetet ska fungera. Personen ska få lära sig yrket och kunna det efter en specifik tid själva tiden beror på över hur komplicerat yrket är. Därefter ska man få provanställning i samma verion i förhållande till gällande avtal. Hur det hela ska finansieras blir väll att man drar in på kostnad för sporring coachning och lägger över summan på upplärningscoacher till lärningsutbildning till respektive yrke.


A-kassa Del 1

På IF Metalls hemsida skrivs det om forskare som inriktats på ämnet a-kassan uttalat sig om att alliansens försök till att få ner arbetslösheten genom höjd a-kassa avgift, där facket då i sin tur ska hålla igen i löneförhandling till följd ej fått alliansens effekt.

 

Det har bara lett till att fler medlemmar ur facket gått ur och aldrig återvänt. Plus arbetslösheten har inte vänt snarare tvärtom. Lämnar man a-kassan och blir arbetslös kommer man få en tuff tillbakagång till arbetet igen. Ekonomin tar ordentligt med stryk och personen i fråga mår bara sämre.

 

DEL 1

 

i del 2 går jag mer in på a-kassan för och nackdelar


Avtalssvenska

Avtalssvenskan

 

 

Allmängiltigförklaring

Staten upphöjer ett dominerande kollaktivavtal till lag.

 

Anställningsvillkor

Det är kollektivavtalet som reglerar bland annat lön, arbetstider, traktamenten, semester och sjuklön.

 

Arbetsdomstolen

En specialdomstol som avgör mål som rör arbetsrättslagar och kollektivavtal.

 

Arbetsledningsrätt

Ägandets rätt i produktionen. Arbetsgivaren bestämmer allt om inte annat är reglerat i lag och kollektivavtal.

 

Arbetsorganisation

Fördelning av arbetsuppgifter och befogenheter mellan olika befattningar.

 

Avtalsperiod

Den tid avtalet är giltigt.

 

Blockad

Stridsåtgärd. Övertidsblockad och nyanställningsblockad slår mot den arbetsgivare som konflikten gäller.

 

Central förhandling

Förhandling mellan arbetsgivarförening och fackförbund på central/nationell nivå. Se lokal förhandling.

 

Dispositiva regler

Regler i kollektivavtalet som det är möjligt att anpassa lokalt.

 

Fredsplikt

Råder under avtalsperioden. Då får inte arbetsgivare och fackliga organisationer tillgripa stridsåtgärder. Fredsplikten upphör när avtalet löper ut.

 

Förhandling

Överläggning mellan arbetsgivare och facklig organisation. Syftet är att bli överens.

 

Generalstrejk

En total strejk som omfattar hela eller stora delar av arbetsmarknaden. Samma sak som storstrejk.

 

Hängavtal

Avtal med arbetsgivare som inte är med i någon arbetsgivarorganisation. Hängavtalet grundar sig på ett riksavtal som häller generellt i hela landet.

 

Kollektivavtal

Ett juridiskt bindande avtal mellan fackförening och arbetsgivare om löner och allmänna anställningsvillkor.

 

Lokal förhandling

Överläggning mellan parter på arbetsplatsnivå. Se central förhandling.

 

Lönepott

Centralt avtalade pengar som fördelas i lokala förhandlingar mellan företaget och det lokala facket.

 

Löneskydd

Innebär att lönen för ett visst arbete är reglerad i kollektivavtalet. Därför kan arbetsgivaren inte sänka lönen eller andra ersättningar.

 

Medling

När arbetsgivare och fackförening inte kommer överens kan en medlare försöka att jämka ihop parterna.

 

Nominell lön

Lön före inflation.

 

Reallön

Det som är kvar av lönen efter inflation.

 

Relativlöner

Skillnaden i löneläge mellan olika grupper på arbetsmarknaden.

 

Riksavtal

Ett rikstäckande kollektivavtal inom en bransch.

 

Sifferlösa avtal

Avtal som inte anger löner och löneökningar men som innehåller procedurregler som ger den enskilde rätt och möjlighet att för arbetsgivaren hävda sin betydelse för verksamheten. Finns hos vissa tjänstemannagrupper.

 

Strandning

När den ena parten eller bägge parter ger upp i en avtalsförhandling. När förhandlingarna strandat leder det ofta till medling eller varsel om konflikt.

 

Stridsåtgärd

Parterna har rätt att vidta stridsåtgärder i ett avtalslöst tillstånd. Arbetsgivare kan stänga ute de anställda från arbetsplatsen (lockout). De anställda kan vägra att arbetar övertid (övertidsblockad), blockera nyanställningar (nyanställningsblockad), vägra att ha och göra med ett visst företag (blockad) eller strejka.

 

Stupstock

En regel i avtalet som gäller om fack och arbetsgivare inte kommer överens om annat. Se dispositiva regler.

 

Utstationeringsdirektivet

Ett direktiv från EU som säger att svenska arbetsmarknadslagar ska gälla i Sverige oavsett om arbetstagaren är bosatt i Sverige eller i ett annat EU-land.

 

Vild strejk

Strejk när fredsplikt råder.


LO säger ja till nytt försäkringsavtal

LO säger ja till nytt försäkringsavtal

 

De nya försäkringsområden i kollektivavtalet som kommer påverkas mot det positiva är :

 

· Sjukförsäkringen AGS

· Arbetsskadeförsäkringen TFA

· Avtalspension SAF-LO.

 

Sjukförsäkringen :

 

Förtidspension - Sjukersättning

Inkomster över taket kommer ge ersättning från AGS månadsersättning. Innan har AGS månadsersättning varit begränsat till ett visst maxbelopp.

 

Börjar gälla de som beviljas sjukersättning från och med 1 Januari 2012.

 

Arbetsskadeförsäkringen :

 

I och med att sjukskrivningen orsakats av att man utfört sitt arbete är det rimligt att få ut 100 %. Tidigare om du var sjukskriven 14 dagar om ex du har 100 kr i timlön så gick du miste om 1600kr den månaden.

 

De nya reglerna undanröjer också ekonomiska incitament för att förlänga sjukskrivningen mer än nödvändigt.

 

Kostnader som dyker upp för att behandla arbetsskadan ska också täckas av försäkringen. Tidigare har det funnits ett belopp det måste uppgå till plus en självrisk kostnad men som nu tagits bort.

 

Graviditetsersättning:

 

 

Kvinnor som beviljas från försäkringen graviditetspenning med anledning att de ej kan arbeta fram till förlossning ska med nuvarande avtal få få under denna period pensionsavsättningar till Avtalspensionen SAF-LO. Detta kan ge 1000- tals kronor i pensionsinbetalningar.


RSS 2.0