Bemannings avtal

Bemanning : Fackligt medlemskap

inhyrda ska ej bli illa behandlade


Grundregeln är att varje facklig medlem kan och bör behålla sitt fackliga medlemskap i det nuvarande förbundet. Detta oberoende av om han eller hon är uthyrd till olika kundföretag där de anställda är medlemmar i ett annat förbund. 

Orsaken är att det inte är meningsfyllt att byta förbund, då de anställda i bemanningsföretagen ofta arbetar på olika kundföretag som ligger inom olika fackförbunds områden. Dessutom är anställningstiden på bemanningsföretagen ofta ganska kort. För den som är facklig medlem i ett förbund ska det således normalt inte ske ett byte av medlemskap vid anställning i ett bemanningsföretag.

Den som inte är medlem i en facklig organisation kan söka medlemskap antingen i det förbund som organiserar medlemmarna på kundföretaget eller det ansvariga förbundet för bemanningsföretaget. Lista över vilket förbund som är ansvarigt för ett visst bemanningsföretag finns på LOs hemsida. 

Inom LO finns det regler som förbunden har kommit överens om i de fall en person är uthyrd en längre tid till en och samma arbetsplats. Det kan då vara lämpligt att byta facklig tillhörighet så att den som är uthyrd är medlem i samma fackförening som arbetskamraterna på kundföretaget.

 

 

Bemannings Avtalets viktigaste delar


Anställningsformer
I bemanningsavtalet är tillsvidareanställning (fast jobb) den anställningsform som gäller.

Som undantag gäller att den anställde kan komma överens med arbetsgivaren om anställning för begränsad tid, så kallad visstidsanställning. Det kan bara ske en enda gång. Efter en sådan period måste det gå ett år innan en ny visstidsanställning kan bli aktuell hos samma arbetsgivare.

Anställda i bemanningsföretag har en mer utsatt position än många andra på arbetsmarknaden med omställningar i arbetstider och nya arbetsplatser med skiftande förutsättningar. Därför är det viktigt att på olika sätt se till att den anställde ges ett skydd genom regler som olika sätt förstärker tryggheten i jobbet .

Anställningsbevis och tillgänglighet
Arbetsgivaren ska senast vid anställningens tillträde överlämna ett anställningsbevis till arbetstagaren. Anställningsbeviset ska innehålla information om alla villkor som är viktiga för anställningsförhållandet. Informationen ska innehålla åtminstone följande:

- Arbetsgivarens och arbetstagarens namn och adress, arbetsplatsens adress, anställningens tillträdesdag. 
- En beskrivning av arbetstagarens arbetsuppgifter.
- Tjänstgöringsområde.
- Om anställningen gäller tillsvidare eller för begränsad tid.
- Anställningens slutdag (vid visstidsanställning).
- Personlig lön, löneförmåner och tider för löneutbetalning.
- Semester, arbetsdagens och arbetsveckans längd.
- Tillgänglighet: hur och när man ska vara tillgänglig då man inte har något uppdrag (ej utbokad tid).

Löner
Huvudregeln i avtalet är att den som är uthyrd ska ha samma lön som de anställda på kundföretaget. Lika lön för lika arbete är det som gäller.

Det ska utgå timlön/månadslön motsvarande det genomsnittliga förtjänstläget för jämförbara grupper (jämförbart arbete) på kundföretaget. 

Personlig lön
När man blir anställd ska man komma överens om en personlig lön. Det kan vara en månadslön eller timlön. Den personliga lönen ska minst vara de minimilöner som står i avtalet. Den personliga lönen gäller alltid som minimilön även om de anställda vid kundföretaget tjänar mindre.

Bemanningsavtalet är ett minimilöneavtal. Det innebär att man kan komma överens om högre lön eller högre ersättningar.

Personlig lön utgår om den första utbokningen är kortare än 10 arbetsdagar (ett litet uppdrag), eller om arbetstagaren inte är utbokad men deltar i utbildning eller arbetar på bemanningsföretaget

Ej utbokad tid
Då arbetstagaren inte är utbokad , inte arbetar på bemanningsföretaget eller deltar i utbildning, utgår garanterad lön med 90 procent av genomsnittsförtjänsten under den senaste 3-månadersperioden, dock lägst 90 procent av den personliga lönen.

Bonus och andra rörliga lönedelar
Huvudregeln är att alla former av rörliga lönedelar som finns på kundföretaget ska ingå i lönen. Om de rörliga lönedelarna är svåra att fastställa vid utbokningen ska ett snitt av de rörliga lönedelarna hos kundföretaget de senaste tre månaderna utbetalas till den uthyrde.

Om de rörliga lönedelarna mäts över en längre tidsperiod än tre månader behöver dessa delar inte utbetalas till de anställda i bemanningsföretaget.

Rörliga lönedelar som beräknas efter färdigställandet av ett speciellt objekt (vanligt inom byggbranschen) ska dock utbetalas till de som är uthyrda. Detta gäller oberoende av hur lång tid som objektet beräknas på och hur lång tid efter utbokningen som de rörliga delarna fastställs.

Garantilön
I slutet av varje månad beräknas en garantilön. Garantilönen är 90 procent av genomsnittsförtjänsten under de senaste tre månaderna. (För april är beräkningsmånaderna januari till mars). Vid beräkning av garantilönen och utbetald lön ska inte olika ersättningar såsom OB-tillägg eller övertid ingå.




Arbetslös/söker arbetskraft

Utveckla kompetens för både människa och tillväxt

människa vs jobb

I Sverige är arbetslösheten hög samtidigt som det är brist på arbetskraft. En ekvation som inte går ihop och kostar pengar för både samhälle och människa.
- Det krävs större satsningar på kompetensutveckling och en bättre matchning mellan behov och efterfrågan, menar IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

Inom projektet Innovation för tillväxt, där IF Metall deltar, lämnar man flera förslag på olika åtgärder som kan förbättra läget:

 

-Skräddarsy en arbetsmarknadspolitik utifrån behovet hos olika grupper av arbetslösa.

-Öka möjligheterna för den enskilde att styra sin kompetensutveckling.

-Inför system för bättre bedömning av en persons kompetens.

-Öka satsningar på kompletteringsutbildningar.

 

Förslagen kräver både politiska åtgärder och aktiviteter från andra aktörer.

Min vision är att man ser till att de arbetslösa styrs mot de jobb som där finns lucka inom. Har de försökt söka inom sitt område där de är kvalificerade och ej lyckats få under en viss tids försök ska arbetsförmedlingen se över om utvecklingsmöjlighet till ett högre kvalificerat område där det råder arbetsbrist. Utvecklingen ska fungera som  lärling där man sätts in på arbetsplatsen och får en instruktör över hur arbetet ska fungera. Personen ska få lära sig yrket och kunna det efter en specifik tid själva tiden beror på över hur komplicerat yrket är. Därefter ska man få provanställning i samma verion i förhållande till gällande avtal. Hur det hela ska finansieras blir väll att man drar in på kostnad för sporring coachning och lägger över summan på upplärningscoacher till lärningsutbildning till respektive yrke.


Facket; Bryt ny Mark

Lägga nya vägar längs resans gång = Framgång

Bryt ny mark

Arbetslösa, nykomna invandrare och unga i grundskolan bör få information om facket.

Att man samarbetar nära med skolan och försöker få in i nått av SO ämnena ex samhällskunskap innebörden av facket och varför det kommit till och vad vi kommer ha det till för nytta nu och i framtiden.

Nykomna invandrare som ska integreras i den svenska miljön bör känna till rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen och att där finns någon som ställer upp för dom.

Invandrare från andra länder kanske har en annan modell av fack i deras land som inte accepteras där man blir förföljd och hotad vilket inte beskriver den svenska modellen.

Invandrarna kanske inte ens har varit i kontakt med något likt det vi har i Sverige som hjälper folk kollektivt till en bättre arbetsmiljö, jämlika för alla oavsett hur man än är och ser ut lönehöjning enligt avtal mfl.

Arbetslösa kanske har kommit i kontakt med facket men har en negativ syn på det pga före detta förtroendevalda som kanske inte skött sin roll vilket lett till missnöje och ev avhopp.

Viktigt att se till om vi skickar folk på introduktion i facket att vi får med helheten i ett packet för en heldag.

Den ska vara intressant inspirerande ge hopp till folket om rättvisa och ha ett solidariskt tänk. Folk ska kunna gå från kursen upplysta, glada och nöjda och ev vilja lära sig mer.

Väl vid ett arbete kommer de kanske fråga företaget om de skrivit kollektivavtal för att kunna ta del av försäkringar därefter kommer de fråga om de har ett fackligt ombud eller klubb som de kan anmäla sig till för att ta del av olika förmåner och för att ha någon som förhandlar för dem gällande lön och avtal och som ser till att du får rätt ersättningar.

De kommer veta vem de ska kontakta vid rådfrågning om avtalade försäkringar och vem dom ska gå till om de behöver påpeka om brister i arbetsmiljön och om det sker trakasserier på arbetsplatsen.

De kommer veta att om det blir en tvist så står du inte ensam och tar smällen utan vi finns och stöttar och hjälper ekonomiskt vid en rättegång .

Är du sjuk ett visst antal dagar har du rätt till olika ersättningar vilket facket ska kunna hålla ett öga på och påpeka till arbetsgivaren så det betalas in mfl.

 

Reklam borde de mer gå ut med via media TV radio fler intervjuer med fackligt folk.

 

Mycket positivt får vi ut av utveckling och hopp om ett starkare fack, kunskap är makt och är man dessutom många med kunskap kan vi skapa helt nya förutsättningar inför framtiden.


LO ifrågasätts

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna

Många känner inte samhörighet med ställningen till socialdemokraterna och vill inte bidra med de 6 kr per år som dras från medlemsavgiften till partiet.

Om vi på något vis hade kunnat göra det möjligt att få mer valmöjlighet till att kunna välja var och en till om man vill ha det politiskt bundet eller inte att bidra eller ej kanske kan göra att fler går med. Ex gör man ett aktivt val om att det inte ska finnas ett stöd till politiken så deaktivera det men gör man inget val läggs det via automatik till att bidra politiskt.

Just att det är stämpeln socialdemokraterna på LO gör att icke socialdemokrater tar avstånd.

Alla borde bli med om de har en demokratisk och solidarisk grund ställning.

Att bjuda in andra att ta del av vad socialdemokraterna har byggt upp kan vara positivt för vänsterpolitiken.

När vi sen släpper ut folk på fackliga medlemsutbildningar kan vi konfrontera och upplysa icke socialdemokratiska värderingar om verkligheten om historiken om socialdemokraterna och samarbetet mellan varandra ev ändrar de uppfattning vilket leder till positiv blick på dess politik.


Facket; Vad är medlemsvärdet ???

Vad är medlemsvärdet ???

Den store vise

(LO – Socialdemokraterna)

(Facket – Folkrörelse och kamporganisation)

 

Att vi står här idag med den lön, arbetsmiljö och arbetstider mm har vi genom generationer bakåt att tacka för. Det är upp till oss nu att stå på oss och se till att vår nästa generation får det ännu bättre än oss.

Det viktiga är att se till att bollen ligger i våra händer och att vi kan bestämma över våra öden och påverka till något positivt på vår arbetsplats och i hemmet. Kollektiva försäkringar och avtal är en trygghet och är stressavlösande. Skulle det uppstå en tvist eller du skulle bli sjuk och ej har möjligheten till att stå upp för dig mot arbetsgivaren eller ej vet vad som gäller enligt lagar och försäkringar så finns vi som ett stöd och hjälper dig igenom det.

 

Kongressen – Bestämmer vilka som ska sitta i förbundsstyrelserna och drar upp viktiga riktlinjer för fackets framtid.

 

Förbundsstyrelsen – Rör beslut i facket i hela landet.

 

Avdelningen – Planerar aktiviteter och studier i LÄN eller Kommun. På dessa positioner sitter anställda ombudsmän/kvinnor som träder in för oss medlemmar om det är något som vi ej klarar av att lösa själv.

 

Klubbstyrelse/Ombudsman – Om man är många på arbetsplatsen startar man en klubbstyrelse./ Är man en mindre arbetsplats kan man bli förtroendevald som ombudsman. Ombudsman har rätt till att påpeka rättigheterna utifrån kollektivavtalet och representera medlemmarnas intressen på arbetsplatsen plus värva nya medlemmar.

 

Nr 1Arbetsrätt lagar gäller alla.

 

Studieledighet – allmänna som fackliga studier,

Kunskap är makt här vill borgerlig regering försämra så att de kan regera över ett folk som är mindre kunniga och rädda → lättare att styra över.

 

Medbestämmanderätt – ser till att du som är förtroendevald har rätt att förhandla

 

Arbetsmiljölagen – får ett hälsosamt och riskfritt arbete utan stress och psykiska påfrestningar.

Skyddsombud på arbetsplatsen utses för att uppfölja att detta efterlevs av arbetsgivaren. Har man en liten arbetsplats kan man via det fackliga ombudet på arbetet be om att få dit regionalt skyddsombud från en sektion i avdelningen som fungerar på samma sätt.

hotas arbetarnas hälsa har skyddsombuden rätt att stoppa arbetsuppgifterna : ex med busschaufför

 

Arbetstidslagen – ``1/3 av dagen arbete 1/3 fritid 1/3 sova´´ Vart, när och hur gäller mitt arbete i de olika anställningarna mm? Det får ni reda på i denna lagtext.

 

Semesterlagen – att du får ut de dagar semester du har rätt till i olika sammanhang.

 

Diskrimineringslagen – lika för alla kvinnor, invandrare och fattiga, sexuell läggning, religon och funktionshindrade eller ålder.

Tjänstemän har mycket mer betalt än en arbetare → diskriminering

De som ej har jobb fas 3 → diskriminering

jämställdhetspotter : garanterar många kvinnor högre lön.

 

Här kan man ha jämställdhetsombud

 

Förtroendemanna lagen - gäller alla förtroendevalda valda demokratiskt. Väljs under ett möte med medlemmarna om föreslagna val från valberedningen.

 

Föräldraledighet – översikt om man som förtroendevald ser att någon snart ska bli förälder så är det deras uppgift att informera om vad som gäller.

 

Lägsta lagliga lön utan kollektivavtal och medlemskap är 0kr.

 

Lagar och avtal samspelar i arbetsrätten.

Oseriösa arbetsgivare ska inte kunna dumpa löner och anställningsvillkor genom att kringgå eller missbruka regelverket på den svenska arbetsmarknaden. När vi arbetar med att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden arbetar vi samtidigt med att förhindra ekonomisk brottslighet. Det är alltså en viktig uppgift för fackliga företrädare på alla nivåer att bevaka att regelverket på den svenska arbetsmarknaden följs.

 

Fackligt förtroende arbetar med lagarna så arbetsgivaren följer dessa.

+ myndigheterna är också ett måste i detta arbete

 

Nr 2a Kollektivavtalet

Vi som har kollektivavtal avstår från stora summor pengar → skatt, a-kassa, sjukvård

Vi avstår från en del av lönehöjningen → pension eller försäkringar

Detta ovan ger en försäkran om solidarisk trygghet i välfärden för vår framtiden.

Lön och lönetillägg – mer lön mer att handla för gynnar handeln och arbete och tillväxt

och olika anställningsvillkor så som :

Ersättning för obekväm arbetstid, OB

Regler för arbetstid

Extra semesterlön

Ledighet och semester

Försäkringar och pension – för framtiden

 

Nr 2b Kollektivaförsäkringar

 

 

Avtalsgruppsjukförsäkringen AGS – ger tillägg till sjukpenning eller sjukersättning.

 

Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada TFA – ger ersättning för skador som orsakats av olycksfall i arbetet, arbetssjukdomar, färdolycksfall och vissa smittsamma sjukdomar.

 

Omställningsförsäkringen – Omställningsstöd och Avgångsbidragsförsäkringen AGB – hjälper den som förlorar sitt arbete att klara ekonomin.

 

Tjänstegrupplivförsäkringen TGL – hjälper de efterlevande till den som avlider före 65 års ålder.

 

Premiebefrielseförsäkringen – kopplad till Avtalspension SAF-LO – ser till att premierna för avtalspensionen betalas in även under sjukfrånvaro och föräldraledighet. Vid sjukdom och arbetsskada är den kopplad till AGS och TFA, men föräldralediga måste särskilt anmäla ledigheten.

AFA – Har hand om allt administrativt så om du behöver ansöka om något ovan går du in på deras sida www.afa.se och söker upp tillhörande blankett till det du söker och skickar in till dem.

 

Ej medlem så gäller bara avtalade försäkringar i kollektivavtalet men tyvärr så halkar ändå dessa med i lönehöjningarna utan vetskap. Skulle alla medlemmar tänka så utan att veta grunder till hur vi kan ha det som vi har det idag kommer vi inte kunna stå på våra avtal och förlora mark → lönedumpning.

Fackets medlemmar kan påverka vad som ska stå i kollektivavtalet lokalt och centralt.

 

Fackets förtroendevalda ser till att arbetsgivaren följer avtalen och försäkringarna.

 

Har jobbet ett kollektivavtal så har vi som fack fredsplikt med det företaget gällande strejk.

 

Företag utan kollektivavtal kan vi som medlemmar i facket sätta i blockad och strejka.

På olika sätt kan man få igenom detta:

 

14st Förbunden snackar ihop sig om hur blockad och strejk ska effektivast ge resultat. Ex Toy´s r us

 

Lägsta lagliga lön utan kollektivavtal och medlemskap är 0kr.

 

Nr 3 Medlem i facket

 

Här får du ytterligare förmåner ex på försäkringar som kan föreslås Folksam ej vinstdrivande LO bundet. Utbildning i fackliga kunskaper. Anställningstrygghet. Arbetslöshetsförsäkring - En arbetslöshetsförsäkring med goda ersättningsnivåer är ett måste för att ge människor trygghet, en arbetslöshetsförsäkring med goda ersättningsnivåer har ett stort samhällsekonomiskt värde och är en nödvändighet för att klara omställning under strukturomvandling. Därför måste en sådan återupprättas (ersättningsnivåerna och tak av borgerlig regering har sänkts plus krävs det att man kvalificera sig för att få ersättningarna) 1/3 betalas in via din medlemsavgift som facket står för men 2/3 har regeringen hand om vilket leder till negativt inflytande över hur finansieringen ska se ut när det är borgerlig regering. Chockhöjning på medlemsavgiften var ett måste när sänkt stöd till a-kassan klubbades. Allt detta har fått medlemmar runt om i Sverige att lämna facket.(borgarna står och ler ihop med svenskt näringsliv)

 

Är man missnöjd med sitt fack var ej passiv ge ej upp engagera dig och väx som person där resultat ger förbättringar. Skriv in motioner till kongress, förbund, avdelningen eller klubb om förbättringar till kollektivavtal centralt eller lokalt. Ställ dig i talarstolen på kongress och yttra ditt förslag.

 

Pension, barnbidrag och rösträtt var några rättigheter och förmåner som inte fanns innan arbetarrörelsen krävde dom nu ser vi alla det som en självklarhet till att dom finns.

 

Vissa förbund har gratis medlemskap om du är under 20 år och studerar.

 

Vad går medlemsavgiften till ?

 

- En del går till förbundet och avdelningen 1/3 till a-kassa.

 

Har företaget inget kollektivavtal men du är medlem så kommer du kunna få rättslig hjälp och råd och stöd vid förhandlingar.

Medlemsavgiften kan hållas nere tack vare att de fackliga förtroendevalda ute på företagen har rätt till betalt för fackliga ärenden under arbetstid enligt lag.

 

Nr 4 Ej medlem i facket men med kollektivavtal

 

Så stödjs man av kollektivavtalens försäkringar men ej avtalen men inget övrigt stöd.

Blir man i en tvist med arbetsgivaren kan det stå dig dyrt om det går till tingsrätten där du får stå för hela kostnaden själv.

 

Nr 5 ej medlem ej kollektivavtal

 

Så står man rätt naken … inget skydd alls lagarna är det ända man har som backup. Inga förhandlingar inga avtal inga försäkringar ingen trygghet lagarna kan ej styrkas av en facklig förtroendevald om du ej är medlem.

Hmm, jag förstår inte riktigt. Bäst att ignorera.

Vem är LO fackets största motståndare ?

 

Svenskt näringsliv – ``Moderaterna (borgarna)´´ svenskt näringslivs vd har varit chef ekonom för moderaterna.

 

Detta ``fack´´ är arbetsgivarnas sätt att ställa sig emot oss där de också kommer med krav.

 

Här har vi klasskillnad.

 

De vill skippa LAS så de kan välja och vraka mellan sina anställda och slippa turordningsregeln →

osäker trygghet för oss arbetare.

 

De vill ha ökat lönegap ``ökad lönespridning´´ där arbetsgivaren ska kunna plocka ut så mycket vinst åt sin egen del och bottenskrapet om där finns nått kvar kan vi ta. Rika rikare och fattiga fattigare → segregation.

 

Eget tycke: Jag tror att de som röstar på moderaterna röstar förmodligen enbart på dem pga att deras föräldrar så gör. Detta pga okunskap → de tror att det är någon form av status klass rika tjänstemän och den sektorn vill dom tillhöra för där finns pengarna. De har ingen egentlig uppfattning om hur livet egentligen är utan lever i någon form av bubbla där de hållits borta från negativa effekter av de borgerliga regeringens kalla hand.

 

 

 

Skriven av : Jimi Candé, Studieorganisatör och regionalt ombud i sektion malmö för if metall plus med om föredrag ``Gå med i facket´´ LO.

 

Info av detta innehåll har tagits ifrån : Förtroendeutbildning if metall, LO medlem i facket ISBN 978-91-566-2488-9, LO gå med i facket http://www.gamedifacket.nu/,

Arbetslöshetsförsäkring

http://www.lo.se/kongress/2008/motion3.nsf/d5041f5a1f80be1fc1256e9f0031cb3f/86c48aa7a97cc066c12573a1003610a1?OpenDocument , LO kollektivavtalet ISBN 91-566-2228-7


Fackligt medlemskapet ignoreras

På vissa företag med de som ej är med i facket finns en form av trygghet i sig själv ett ego.

Dom känner sig trygga med sig själv pga att de inte upplever arbetsgivaren som ett problem plus arbetsplatsen har inga direkta brister i ex arbetsmiljö.

Det som känns jobbigt är att de drivs med på ett hörn i löneförhandlingar där de slinker med och får samma höjning som oss.

De ser inte det hårda jobb vi lägger ner bakom kulisserna.

Det får bli ett slut med det nu.

De i en klubb på företag måste kunna förhoppningsvis reglera så att är du som ej är medlem i facket ska inte kunna åka med på ett hörn.

Om du exempelvis skulle behöva en försäkring men inte betalar för den så betyder det inte att du ska kunna ta del av den i heller. Typ betalar du inte för kakan ska du inte kunna ta en bit av den i heller.

Vi har ett lokalt förhandlat flexsystem på vårt företag som gäller alla, detsamma gäller vid förhandling av löner där ligger den centrala förhandlade procenten på 2% driver vi upp den till 3%.

Det man kan planerar utöver att man har facklig introduktion 4timmar per person som ej är medlem är att vi begränsar ickemedlemmars tillgång till våra förmåner som medlemmar från olika lokala avtal som vi gjort.

Exempelvis är att de inte ska kunna utnyttja samma flexsystem utan kör på fast tid eller någon annan form.

Exempel nr 2 är att de ska bara få den centrala lönehöjningen medan medlemmar får förmånen med lokala höjningen.

 

Där finns säker många fler sätt att köra maffia på de som kör på sin ``trygghet´´.

 

När de då inser den vikt facket ligger inne med kommer de krypandes till facket om hjälp vilket vi då påpekar att vi bara kan hjälpa dem om de är medlemmar och vips så har vi en medlem mer.

 

Fler saker man kan göra är att skapa en form av utanförskap för dem ex ordna aktiviteter för medlemmar, kurser mm.

Man ska alltid använda dess förbunds logga på blanketter man sätter upp på anslagstavlan på arbetsplatsen.

Se till att ordna så att företagets papper är på vänster flank och fackets på höger plus att ni har en ruta där nyheter ``aktuellt´´ åker upp.

Sätt upp värdet av medlemskapet fördelar med och nackdelar att vara utan.

Sätt upp saker om facket som får folk att vilja fråga plus vilket sätter facket i aktivitet.

Se till att frågor behandlas rätt är du osäker på en fråga chansa inte utan sig att du återkommer om svar imorgon.

Kunskap är makt och nyckeln till att kunna stå upp för sig och folket i olika sammanhang ex rättigheter och skyldigheter.

 

Lycka till !!!


RSS 2.0