Facket; Bryt ny Mark

Lägga nya vägar längs resans gång = Framgång

Bryt ny mark

Arbetslösa, nykomna invandrare och unga i grundskolan bör få information om facket.

Att man samarbetar nära med skolan och försöker få in i nått av SO ämnena ex samhällskunskap innebörden av facket och varför det kommit till och vad vi kommer ha det till för nytta nu och i framtiden.

Nykomna invandrare som ska integreras i den svenska miljön bör känna till rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen och att där finns någon som ställer upp för dom.

Invandrare från andra länder kanske har en annan modell av fack i deras land som inte accepteras där man blir förföljd och hotad vilket inte beskriver den svenska modellen.

Invandrarna kanske inte ens har varit i kontakt med något likt det vi har i Sverige som hjälper folk kollektivt till en bättre arbetsmiljö, jämlika för alla oavsett hur man än är och ser ut lönehöjning enligt avtal mfl.

Arbetslösa kanske har kommit i kontakt med facket men har en negativ syn på det pga före detta förtroendevalda som kanske inte skött sin roll vilket lett till missnöje och ev avhopp.

Viktigt att se till om vi skickar folk på introduktion i facket att vi får med helheten i ett packet för en heldag.

Den ska vara intressant inspirerande ge hopp till folket om rättvisa och ha ett solidariskt tänk. Folk ska kunna gå från kursen upplysta, glada och nöjda och ev vilja lära sig mer.

Väl vid ett arbete kommer de kanske fråga företaget om de skrivit kollektivavtal för att kunna ta del av försäkringar därefter kommer de fråga om de har ett fackligt ombud eller klubb som de kan anmäla sig till för att ta del av olika förmåner och för att ha någon som förhandlar för dem gällande lön och avtal och som ser till att du får rätt ersättningar.

De kommer veta vem de ska kontakta vid rådfrågning om avtalade försäkringar och vem dom ska gå till om de behöver påpeka om brister i arbetsmiljön och om det sker trakasserier på arbetsplatsen.

De kommer veta att om det blir en tvist så står du inte ensam och tar smällen utan vi finns och stöttar och hjälper ekonomiskt vid en rättegång .

Är du sjuk ett visst antal dagar har du rätt till olika ersättningar vilket facket ska kunna hålla ett öga på och påpeka till arbetsgivaren så det betalas in mfl.

 

Reklam borde de mer gå ut med via media TV radio fler intervjuer med fackligt folk.

 

Mycket positivt får vi ut av utveckling och hopp om ett starkare fack, kunskap är makt och är man dessutom många med kunskap kan vi skapa helt nya förutsättningar inför framtiden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0