Bemannings avtal

Bemanning : Fackligt medlemskap

inhyrda ska ej bli illa behandlade


Grundregeln är att varje facklig medlem kan och bör behålla sitt fackliga medlemskap i det nuvarande förbundet. Detta oberoende av om han eller hon är uthyrd till olika kundföretag där de anställda är medlemmar i ett annat förbund. 

Orsaken är att det inte är meningsfyllt att byta förbund, då de anställda i bemanningsföretagen ofta arbetar på olika kundföretag som ligger inom olika fackförbunds områden. Dessutom är anställningstiden på bemanningsföretagen ofta ganska kort. För den som är facklig medlem i ett förbund ska det således normalt inte ske ett byte av medlemskap vid anställning i ett bemanningsföretag.

Den som inte är medlem i en facklig organisation kan söka medlemskap antingen i det förbund som organiserar medlemmarna på kundföretaget eller det ansvariga förbundet för bemanningsföretaget. Lista över vilket förbund som är ansvarigt för ett visst bemanningsföretag finns på LOs hemsida. 

Inom LO finns det regler som förbunden har kommit överens om i de fall en person är uthyrd en längre tid till en och samma arbetsplats. Det kan då vara lämpligt att byta facklig tillhörighet så att den som är uthyrd är medlem i samma fackförening som arbetskamraterna på kundföretaget.

 

 

Bemannings Avtalets viktigaste delar


Anställningsformer
I bemanningsavtalet är tillsvidareanställning (fast jobb) den anställningsform som gäller.

Som undantag gäller att den anställde kan komma överens med arbetsgivaren om anställning för begränsad tid, så kallad visstidsanställning. Det kan bara ske en enda gång. Efter en sådan period måste det gå ett år innan en ny visstidsanställning kan bli aktuell hos samma arbetsgivare.

Anställda i bemanningsföretag har en mer utsatt position än många andra på arbetsmarknaden med omställningar i arbetstider och nya arbetsplatser med skiftande förutsättningar. Därför är det viktigt att på olika sätt se till att den anställde ges ett skydd genom regler som olika sätt förstärker tryggheten i jobbet .

Anställningsbevis och tillgänglighet
Arbetsgivaren ska senast vid anställningens tillträde överlämna ett anställningsbevis till arbetstagaren. Anställningsbeviset ska innehålla information om alla villkor som är viktiga för anställningsförhållandet. Informationen ska innehålla åtminstone följande:

- Arbetsgivarens och arbetstagarens namn och adress, arbetsplatsens adress, anställningens tillträdesdag. 
- En beskrivning av arbetstagarens arbetsuppgifter.
- Tjänstgöringsområde.
- Om anställningen gäller tillsvidare eller för begränsad tid.
- Anställningens slutdag (vid visstidsanställning).
- Personlig lön, löneförmåner och tider för löneutbetalning.
- Semester, arbetsdagens och arbetsveckans längd.
- Tillgänglighet: hur och när man ska vara tillgänglig då man inte har något uppdrag (ej utbokad tid).

Löner
Huvudregeln i avtalet är att den som är uthyrd ska ha samma lön som de anställda på kundföretaget. Lika lön för lika arbete är det som gäller.

Det ska utgå timlön/månadslön motsvarande det genomsnittliga förtjänstläget för jämförbara grupper (jämförbart arbete) på kundföretaget. 

Personlig lön
När man blir anställd ska man komma överens om en personlig lön. Det kan vara en månadslön eller timlön. Den personliga lönen ska minst vara de minimilöner som står i avtalet. Den personliga lönen gäller alltid som minimilön även om de anställda vid kundföretaget tjänar mindre.

Bemanningsavtalet är ett minimilöneavtal. Det innebär att man kan komma överens om högre lön eller högre ersättningar.

Personlig lön utgår om den första utbokningen är kortare än 10 arbetsdagar (ett litet uppdrag), eller om arbetstagaren inte är utbokad men deltar i utbildning eller arbetar på bemanningsföretaget

Ej utbokad tid
Då arbetstagaren inte är utbokad , inte arbetar på bemanningsföretaget eller deltar i utbildning, utgår garanterad lön med 90 procent av genomsnittsförtjänsten under den senaste 3-månadersperioden, dock lägst 90 procent av den personliga lönen.

Bonus och andra rörliga lönedelar
Huvudregeln är att alla former av rörliga lönedelar som finns på kundföretaget ska ingå i lönen. Om de rörliga lönedelarna är svåra att fastställa vid utbokningen ska ett snitt av de rörliga lönedelarna hos kundföretaget de senaste tre månaderna utbetalas till den uthyrde.

Om de rörliga lönedelarna mäts över en längre tidsperiod än tre månader behöver dessa delar inte utbetalas till de anställda i bemanningsföretaget.

Rörliga lönedelar som beräknas efter färdigställandet av ett speciellt objekt (vanligt inom byggbranschen) ska dock utbetalas till de som är uthyrda. Detta gäller oberoende av hur lång tid som objektet beräknas på och hur lång tid efter utbokningen som de rörliga delarna fastställs.

Garantilön
I slutet av varje månad beräknas en garantilön. Garantilönen är 90 procent av genomsnittsförtjänsten under de senaste tre månaderna. (För april är beräkningsmånaderna januari till mars). Vid beräkning av garantilönen och utbetald lön ska inte olika ersättningar såsom OB-tillägg eller övertid ingå.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0