Arbetslös/söker arbetskraft

Utveckla kompetens för både människa och tillväxt

människa vs jobb

I Sverige är arbetslösheten hög samtidigt som det är brist på arbetskraft. En ekvation som inte går ihop och kostar pengar för både samhälle och människa.
- Det krävs större satsningar på kompetensutveckling och en bättre matchning mellan behov och efterfrågan, menar IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

Inom projektet Innovation för tillväxt, där IF Metall deltar, lämnar man flera förslag på olika åtgärder som kan förbättra läget:

 

-Skräddarsy en arbetsmarknadspolitik utifrån behovet hos olika grupper av arbetslösa.

-Öka möjligheterna för den enskilde att styra sin kompetensutveckling.

-Inför system för bättre bedömning av en persons kompetens.

-Öka satsningar på kompletteringsutbildningar.

 

Förslagen kräver både politiska åtgärder och aktiviteter från andra aktörer.

Min vision är att man ser till att de arbetslösa styrs mot de jobb som där finns lucka inom. Har de försökt söka inom sitt område där de är kvalificerade och ej lyckats få under en viss tids försök ska arbetsförmedlingen se över om utvecklingsmöjlighet till ett högre kvalificerat område där det råder arbetsbrist. Utvecklingen ska fungera som  lärling där man sätts in på arbetsplatsen och får en instruktör över hur arbetet ska fungera. Personen ska få lära sig yrket och kunna det efter en specifik tid själva tiden beror på över hur komplicerat yrket är. Därefter ska man få provanställning i samma verion i förhållande till gällande avtal. Hur det hela ska finansieras blir väll att man drar in på kostnad för sporring coachning och lägger över summan på upplärningscoacher till lärningsutbildning till respektive yrke.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0