Facket; Vad är medlemsvärdet ???

Vad är medlemsvärdet ???

Den store vise

(LO – Socialdemokraterna)

(Facket – Folkrörelse och kamporganisation)

 

Att vi står här idag med den lön, arbetsmiljö och arbetstider mm har vi genom generationer bakåt att tacka för. Det är upp till oss nu att stå på oss och se till att vår nästa generation får det ännu bättre än oss.

Det viktiga är att se till att bollen ligger i våra händer och att vi kan bestämma över våra öden och påverka till något positivt på vår arbetsplats och i hemmet. Kollektiva försäkringar och avtal är en trygghet och är stressavlösande. Skulle det uppstå en tvist eller du skulle bli sjuk och ej har möjligheten till att stå upp för dig mot arbetsgivaren eller ej vet vad som gäller enligt lagar och försäkringar så finns vi som ett stöd och hjälper dig igenom det.

 

Kongressen – Bestämmer vilka som ska sitta i förbundsstyrelserna och drar upp viktiga riktlinjer för fackets framtid.

 

Förbundsstyrelsen – Rör beslut i facket i hela landet.

 

Avdelningen – Planerar aktiviteter och studier i LÄN eller Kommun. På dessa positioner sitter anställda ombudsmän/kvinnor som träder in för oss medlemmar om det är något som vi ej klarar av att lösa själv.

 

Klubbstyrelse/Ombudsman – Om man är många på arbetsplatsen startar man en klubbstyrelse./ Är man en mindre arbetsplats kan man bli förtroendevald som ombudsman. Ombudsman har rätt till att påpeka rättigheterna utifrån kollektivavtalet och representera medlemmarnas intressen på arbetsplatsen plus värva nya medlemmar.

 

Nr 1Arbetsrätt lagar gäller alla.

 

Studieledighet – allmänna som fackliga studier,

Kunskap är makt här vill borgerlig regering försämra så att de kan regera över ett folk som är mindre kunniga och rädda → lättare att styra över.

 

Medbestämmanderätt – ser till att du som är förtroendevald har rätt att förhandla

 

Arbetsmiljölagen – får ett hälsosamt och riskfritt arbete utan stress och psykiska påfrestningar.

Skyddsombud på arbetsplatsen utses för att uppfölja att detta efterlevs av arbetsgivaren. Har man en liten arbetsplats kan man via det fackliga ombudet på arbetet be om att få dit regionalt skyddsombud från en sektion i avdelningen som fungerar på samma sätt.

hotas arbetarnas hälsa har skyddsombuden rätt att stoppa arbetsuppgifterna : ex med busschaufför

 

Arbetstidslagen – ``1/3 av dagen arbete 1/3 fritid 1/3 sova´´ Vart, när och hur gäller mitt arbete i de olika anställningarna mm? Det får ni reda på i denna lagtext.

 

Semesterlagen – att du får ut de dagar semester du har rätt till i olika sammanhang.

 

Diskrimineringslagen – lika för alla kvinnor, invandrare och fattiga, sexuell läggning, religon och funktionshindrade eller ålder.

Tjänstemän har mycket mer betalt än en arbetare → diskriminering

De som ej har jobb fas 3 → diskriminering

jämställdhetspotter : garanterar många kvinnor högre lön.

 

Här kan man ha jämställdhetsombud

 

Förtroendemanna lagen - gäller alla förtroendevalda valda demokratiskt. Väljs under ett möte med medlemmarna om föreslagna val från valberedningen.

 

Föräldraledighet – översikt om man som förtroendevald ser att någon snart ska bli förälder så är det deras uppgift att informera om vad som gäller.

 

Lägsta lagliga lön utan kollektivavtal och medlemskap är 0kr.

 

Lagar och avtal samspelar i arbetsrätten.

Oseriösa arbetsgivare ska inte kunna dumpa löner och anställningsvillkor genom att kringgå eller missbruka regelverket på den svenska arbetsmarknaden. När vi arbetar med att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden arbetar vi samtidigt med att förhindra ekonomisk brottslighet. Det är alltså en viktig uppgift för fackliga företrädare på alla nivåer att bevaka att regelverket på den svenska arbetsmarknaden följs.

 

Fackligt förtroende arbetar med lagarna så arbetsgivaren följer dessa.

+ myndigheterna är också ett måste i detta arbete

 

Nr 2a Kollektivavtalet

Vi som har kollektivavtal avstår från stora summor pengar → skatt, a-kassa, sjukvård

Vi avstår från en del av lönehöjningen → pension eller försäkringar

Detta ovan ger en försäkran om solidarisk trygghet i välfärden för vår framtiden.

Lön och lönetillägg – mer lön mer att handla för gynnar handeln och arbete och tillväxt

och olika anställningsvillkor så som :

Ersättning för obekväm arbetstid, OB

Regler för arbetstid

Extra semesterlön

Ledighet och semester

Försäkringar och pension – för framtiden

 

Nr 2b Kollektivaförsäkringar

 

 

Avtalsgruppsjukförsäkringen AGS – ger tillägg till sjukpenning eller sjukersättning.

 

Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada TFA – ger ersättning för skador som orsakats av olycksfall i arbetet, arbetssjukdomar, färdolycksfall och vissa smittsamma sjukdomar.

 

Omställningsförsäkringen – Omställningsstöd och Avgångsbidragsförsäkringen AGB – hjälper den som förlorar sitt arbete att klara ekonomin.

 

Tjänstegrupplivförsäkringen TGL – hjälper de efterlevande till den som avlider före 65 års ålder.

 

Premiebefrielseförsäkringen – kopplad till Avtalspension SAF-LO – ser till att premierna för avtalspensionen betalas in även under sjukfrånvaro och föräldraledighet. Vid sjukdom och arbetsskada är den kopplad till AGS och TFA, men föräldralediga måste särskilt anmäla ledigheten.

AFA – Har hand om allt administrativt så om du behöver ansöka om något ovan går du in på deras sida www.afa.se och söker upp tillhörande blankett till det du söker och skickar in till dem.

 

Ej medlem så gäller bara avtalade försäkringar i kollektivavtalet men tyvärr så halkar ändå dessa med i lönehöjningarna utan vetskap. Skulle alla medlemmar tänka så utan att veta grunder till hur vi kan ha det som vi har det idag kommer vi inte kunna stå på våra avtal och förlora mark → lönedumpning.

Fackets medlemmar kan påverka vad som ska stå i kollektivavtalet lokalt och centralt.

 

Fackets förtroendevalda ser till att arbetsgivaren följer avtalen och försäkringarna.

 

Har jobbet ett kollektivavtal så har vi som fack fredsplikt med det företaget gällande strejk.

 

Företag utan kollektivavtal kan vi som medlemmar i facket sätta i blockad och strejka.

På olika sätt kan man få igenom detta:

 

14st Förbunden snackar ihop sig om hur blockad och strejk ska effektivast ge resultat. Ex Toy´s r us

 

Lägsta lagliga lön utan kollektivavtal och medlemskap är 0kr.

 

Nr 3 Medlem i facket

 

Här får du ytterligare förmåner ex på försäkringar som kan föreslås Folksam ej vinstdrivande LO bundet. Utbildning i fackliga kunskaper. Anställningstrygghet. Arbetslöshetsförsäkring - En arbetslöshetsförsäkring med goda ersättningsnivåer är ett måste för att ge människor trygghet, en arbetslöshetsförsäkring med goda ersättningsnivåer har ett stort samhällsekonomiskt värde och är en nödvändighet för att klara omställning under strukturomvandling. Därför måste en sådan återupprättas (ersättningsnivåerna och tak av borgerlig regering har sänkts plus krävs det att man kvalificera sig för att få ersättningarna) 1/3 betalas in via din medlemsavgift som facket står för men 2/3 har regeringen hand om vilket leder till negativt inflytande över hur finansieringen ska se ut när det är borgerlig regering. Chockhöjning på medlemsavgiften var ett måste när sänkt stöd till a-kassan klubbades. Allt detta har fått medlemmar runt om i Sverige att lämna facket.(borgarna står och ler ihop med svenskt näringsliv)

 

Är man missnöjd med sitt fack var ej passiv ge ej upp engagera dig och väx som person där resultat ger förbättringar. Skriv in motioner till kongress, förbund, avdelningen eller klubb om förbättringar till kollektivavtal centralt eller lokalt. Ställ dig i talarstolen på kongress och yttra ditt förslag.

 

Pension, barnbidrag och rösträtt var några rättigheter och förmåner som inte fanns innan arbetarrörelsen krävde dom nu ser vi alla det som en självklarhet till att dom finns.

 

Vissa förbund har gratis medlemskap om du är under 20 år och studerar.

 

Vad går medlemsavgiften till ?

 

- En del går till förbundet och avdelningen 1/3 till a-kassa.

 

Har företaget inget kollektivavtal men du är medlem så kommer du kunna få rättslig hjälp och råd och stöd vid förhandlingar.

Medlemsavgiften kan hållas nere tack vare att de fackliga förtroendevalda ute på företagen har rätt till betalt för fackliga ärenden under arbetstid enligt lag.

 

Nr 4 Ej medlem i facket men med kollektivavtal

 

Så stödjs man av kollektivavtalens försäkringar men ej avtalen men inget övrigt stöd.

Blir man i en tvist med arbetsgivaren kan det stå dig dyrt om det går till tingsrätten där du får stå för hela kostnaden själv.

 

Nr 5 ej medlem ej kollektivavtal

 

Så står man rätt naken … inget skydd alls lagarna är det ända man har som backup. Inga förhandlingar inga avtal inga försäkringar ingen trygghet lagarna kan ej styrkas av en facklig förtroendevald om du ej är medlem.

Hmm, jag förstår inte riktigt. Bäst att ignorera.

Vem är LO fackets största motståndare ?

 

Svenskt näringsliv – ``Moderaterna (borgarna)´´ svenskt näringslivs vd har varit chef ekonom för moderaterna.

 

Detta ``fack´´ är arbetsgivarnas sätt att ställa sig emot oss där de också kommer med krav.

 

Här har vi klasskillnad.

 

De vill skippa LAS så de kan välja och vraka mellan sina anställda och slippa turordningsregeln →

osäker trygghet för oss arbetare.

 

De vill ha ökat lönegap ``ökad lönespridning´´ där arbetsgivaren ska kunna plocka ut så mycket vinst åt sin egen del och bottenskrapet om där finns nått kvar kan vi ta. Rika rikare och fattiga fattigare → segregation.

 

Eget tycke: Jag tror att de som röstar på moderaterna röstar förmodligen enbart på dem pga att deras föräldrar så gör. Detta pga okunskap → de tror att det är någon form av status klass rika tjänstemän och den sektorn vill dom tillhöra för där finns pengarna. De har ingen egentlig uppfattning om hur livet egentligen är utan lever i någon form av bubbla där de hållits borta från negativa effekter av de borgerliga regeringens kalla hand.

 

 

 

Skriven av : Jimi Candé, Studieorganisatör och regionalt ombud i sektion malmö för if metall plus med om föredrag ``Gå med i facket´´ LO.

 

Info av detta innehåll har tagits ifrån : Förtroendeutbildning if metall, LO medlem i facket ISBN 978-91-566-2488-9, LO gå med i facket http://www.gamedifacket.nu/,

Arbetslöshetsförsäkring

http://www.lo.se/kongress/2008/motion3.nsf/d5041f5a1f80be1fc1256e9f0031cb3f/86c48aa7a97cc066c12573a1003610a1?OpenDocument , LO kollektivavtalet ISBN 91-566-2228-7


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0